2009. november 26., csütörtök

Őzbak összesitések






Szeptember 30-ával véget ért az őzbak-szezon. Eredményes évet zártunk, bakjainkat maradéktalanul értékesiteni tudtuk. Elmondható, hogy a szezon eleji dömping szerencsés volt, bakjainkj mintegy fele esett csak a tavaszi időszakban. Azért tartjuk ezt eredménynek, mert a vadgazdálkodás és az állattenyésztés helyes gyakorlati kivánalmának eleget téve öregebb bakjainkat inkább az üzekedés során hozták teritékre. Jópár torz, vagy valamiféleképpen érdekes agancsalakulást mutató egyed trófeája került a szerencsés elejtők birtokába nem egyszer az őzhivás nem egyszerű módját alkalmazván. Kisérőink felkészültségét mutatja, hogy ebben az évben nem történt korai, hibás elejtés.



Ha megfigyeljük az idén esett bakok kiskoponyával mért agancstömegeit, akkor megállapithatjuk, hgy az idei év valamivel gyengébb volt összességében mérve, azonban tudni kell azt is, hogy ehhez az értékhez szervesen hozzátartozik az is, hogy a nyár folyamán tapasztaltak hatására kérvényt nyújtottunk be a megyei vadászati hatósághoz, miszerint a fiatal korosztályban szeretnénk selejtezést végezni hosszabb távon. Tehát a teljes táblázat:



A 44 bak megoszlása agancstömeg szerint 50 grammonként felfelé lépkedve


Tehát esett összesen 44 bak, az agancsok átlagtömege pedig 214,32 gr. Ha ebből kivesszük a 10 legkisebb bakot -amely példányok a selejtezés során kerültek puskavégre -, akkor az eredmény rögtön másként alakul, igy 254,5 grammot kapunk eredményként, ami már egy sokkal biztatóbb eredmény, lényegében megfelel az előző évek átlagának, sőt némileg felül is múlja azt.



Érdekes azt is megnézni, hogy kik is vadásztak nálunk:




A bakok számának megoszlása az elejtők nemzetisége szerint

Megállapitható tehát, hogy a külföldi vadászok hegemóniája megtört, sőt az utóbbi évek tapasztalatai szerint egyre kevésbé jelentős az idegen nyelvű vendégek jelenléte.

A lényeghez hozzátartozik természetesen, hogy ebben az évben kettő érmes bakunk esett, mindkettő bronz minősitéssel került ki a megyei trófeabirálatról:







Összességében megállapitható, hogy társaságunk eredményes évet zárt őzvadászat tekintetében, teljes mellszélességgel nekifeküdhet hát a téli apróvadvadászatok lebonyolitásának, a tarvadak selejtezésének, esetlegesen a most zajló búgásban egy-egy jobb kan kifürkészésének, teritékre hozásának és nem utolsó sorban a téli időszakra való takarmányozási felkészülés utolsó ellenőrzésének.







Üdv a Vadásznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése